[bws_google_captcha]

DrieDeeTekenen

Digitalisering: Je hebt een plan, idee of ontwerp. Tijd om te materialiseren en te digitaliseren. Een gedigitaliseerd ontwerpproces vereist dat elk idee of ontwerp in een virtueel 3D model moet worden omgezet. Het 3D modelleren met geschikte, toegankelijke, breed toepasbare en professionele tekensoftware is dan een must. DrieDeeDesign gebruikt voor haar 3D tekenwerk professionele software van SketchUp, render software van Thea Render en 3D Scan software en hardware van  Cubify-Sense. Andere goede 3D tekensoftware is b.v. 

  1. Blender – hoge leercurve – studenten, professionals; Animaties, allround, gratis Open Source 
  2. Tinkercad – lage leercurve – voor (basis)scholen; instap 3D tekenen, ontdekken, gratis
  3. Autodesk Fusion 360 – hoge leercurve – studenten, professionals; productdesign en engineering, betaald
  4. Freecad  – hoge leercurve – studenten, professionals; productdesign en engineering, gratis Open Source

Transitie & Software

Er vindt een transitie plaats in de creatieve wereld. Ontwerp en design worden gegrepen door een nieuwe esthetiek. Die van het nieuwe maken. De nieuwe creatieven en “backyard inventors” gebruiken innovatievere vooral digitale en vaak volledig geautomatiseerde ontwerp en maakmethoden. Dat vereist nieuwe skills en beheersing van dat innovatieve veelal digitale proces. DrieDeeDesign heeft die skills en maakt o.a. gebruik van een Nederlands fabrikaat 3D printer, de Ultimaker2.

DrieDeeDesign digitaliseert de wereld om ons heen. Haar ontwerpen of uw ideeën worden 3D gemodelleerd en gevisualiseerd met SketchUp en Thea Render. Digitale 3D bestanden zijn de basis voor het digitaal kunnen produceren. Welke de komende decennia een enorme vlucht zal nemen. De platte tekeningen van welleer worden vervangen door 3D modellen, waardoor een virtueel kant en klaar product ontstaat.

Maak je eerste DrieDeeModel

Hieronder enkele DrieDeeTeken tools om een DrieDeeModel te kunnen tekenen, te slicen en te kunnen maken. De getoonde toepassingen zijn webbased en gratis. En kunnen ook in een appart tabblad in de webbrowser gebruikt worden.

Tegenwoordig heeft SketchUp ook een webbased 3D tekenapp vergelijkbaar met de standalone software. Gewoon in je webbrowser; een perfecte kennismaking met het programma SketchUp. Maak daarvoor een account aan bij Trimble of gebruik je Google account om in te loggen.

Of probeer eens met Sculptfab 3D te “boetseren & beeldhouwen”. Sculptfab is een webbased 3D sculpt programma.

Of probeer je 3D model in STL formaat eens te slicen en 3D print klaar te maken met kiri:moto – grid.space. Een  webbased 3D slice programma.

Hoewel 3D-printen het mogelijk maakt om voorwerpen weer in eigen land te produceren, hebben we het over een heel ander soort productie. De productiebedrijven van de toekomst zullen ontwerp, engineering en productie verder integreren, het snel maken van prototypes en de mogelijkheid om kleine series te produceren zullen cruciaal zijn voor hun succes. Dit betekent dat er voor de banen van de toekomst steeds meer vaardigheden nodig zullen zijn en dat de vaardigheden van toekomstige vakmensen net zo goed digitaal als analoog zullen zijn. Carl Bass is president en ceo van Autodesk Bron : Computable